Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2009 12:06 - Как да се справим със страха от публика?
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7797 Коментари: 15 Гласове:
0



10 безплатни бакшиша

за справянето със сценичната треска

Превод от чуждестранен печат:

Много е страшно да стоиш пред непознати хора и да говориш. Дори в голяма група от познати, не винаги е лесно да налираш думите .Тогава какво да правим, когято имаме страх от публика? Дали има някакъв трик, който мвожем да използваме? Това за 10 "бакшиша" от консултант –треньор по комуникации.

Какво да направим, когато се страхуваме да говорим пред голяма група от хора?

"Винаги имаме избор – можем да избягаме, можем да се "гипсираме" на място, можем и да се пробваме и да се справим. Няма нужда да пием успокояващи хапчета, страхът от публика не е болест или инвалидност. Можем да се справим с него с лекота. Ако този страх ти усложнява живота, не би трябвало да го чакаш да премине от само себе си, а да тръгнеш и да потърсиш разрешение."

 

1.Да си изясним:

Страхът от публика е сложно понятие, което включва в себе си няколко видове поведение. Има такива, които няма да се съгласят да кажат и дума пред публика, дори и ако им упрат пистолет до челото. Други ще бъдат готови да говорят с един или двама, но не и срещу стая пълна с хора, дори това да са техни колеги или подчинени.Има и такива, които са готови да говорят пред публика, но страхът им пречи да бъдат съсредоточени и за това не са заинтересовани да го правят.

Първо трябва да си изясните от кой тип хора сте вие и какъв вид страх притежавате и тогава ще ви бъде много по-лесно да се справите с него.

 

2. Да планираме "и какво след това...":

"За да постигнем възможното трябва да се стремим към невъзможното"- подчертава Хадес и подчертава, че и спортистите никога не престават да се състезават със себе си. За това, ако вие имате представяне от 10 мин. след една седмица, помислете още то сега и за следващото си представяне, което да бъде по-голямо, по-впечатляващо, по-... от предстоящето.

 

3. Да се подготвим:

Ако ви очаква среща или лекция, определете си време за да се подготвите за тях. Вие сте длъжен да знаете предварително какво искате да кажете. Задължително и да знаете какви помощни материали и техники ще ползвате като трибуна, лаптоп, микрофон, екран и др.). Заслужава си да си запишете важните и ключовите  думи по темата и се постараете за обогатите собствения си запас от думи, за да не се наложи да използвате изрази като "това е страшно, страшно, страшно важно" или да повтаряте през цялото време "това, такова" и др.подобни. Желателно и да изберете подходящи образи за примерите си, което да са подстроени така, че да спестяват време. Например, когато става въпрос за нещо горещо, може да се добави "Като огън", като говорим за красива жена, можем да добавим като "Мис Свят" и т.н.

следва....



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. malkiatprintz - Чакам с нетърпение продължението ...
02.01.2009 18:13
Чакам с нетърпение продължението :):):)
цитирай
2. victoriavselena - благодаря ти, че
02.01.2009 18:54
ме четеш, мой верни принце. Какви изяви пред публика ви очакват принце?
цитирай
3. malkiatprintz - Не ме очакват, но е интересно :)
02.01.2009 20:25
Така де, човек винаги може да намери нещо интересно, което да му послужи по един или друг начин.
цитирай
4. анонимен - victoriavselena,
02.01.2009 21:04
Aз nък ce гиncиpaм кaтo nишa в блoгa,вce eднo cъм нa cценaтa a виe cтe nyбликaтa-cтpoгa и бeзкoмnpoмиcнa.
Пoздрaви зa xyбaвия nocт:)
цитирай
5. victoriavselena - това, което искаш да ми кажеш
02.01.2009 21:11
че искаш да пишеш нещо друго, а впослествие излиза друго. Може би се страхуваш да бъдеш привлекателен и да привлечеш читатели. Частно казано, когато те посетих, моного ми се искаше да изляза бързо. З тази цел ли си направил блог - да отблъскваш хората от себе си? защото съм сигурна че имаш много други неща, които можеш да кажеш.
цитирай
6. анонимен - victoriavselena,
02.01.2009 21:25
Aз съм много дoбъp,но нe съм много yмeн,затoва ce noлyчaвa тaка,благодаря ти зa npoявeнотo paзбиpaнe:)
цитирай
7. vanioni - Тренировка...
02.01.2009 22:32
Това е истината, всяко нещо си иска тренировка и аз в първите си състезания и първите си мачове бях леко казано претиснен, но след време се свиква със всичко, сега само ми дайте сцена и тя е моя, това е!!!
Всеки който е уверен в себе си го показва и на сцената, а увереността си идва с много тренировки, е искат се и признания, но и те не закъсняват!!! Е сега няма как да тренирам разговор с прекрасни жени, пред тях просто съм безсилен, тогава съм претиснен, но пък стане ли дума за танци мой са:) Така че всяко правило си има изключение!!! Поздрави!
цитирай
8. victoriavselena - до Игодор
03.01.2009 07:39
Аз незнам какво разбираш под понятията "Умен" и "Добър", но предполагам, че си чул някой да говори така за теб и си си присвоил тези негови разсъждание. Искам да те изненадам като ти кажа, че глупака, не знае, че е глупак. Така че, когато един човек казва за себе си "не съм много умен", въпроса е друг дали иска да се отвори и да се учи (нямам предвид училище, курсове ит.н.) и развива или е доволен от това което е в момента? Казват, че най-големите мъдреци са знаели колко не знаят, а грухаците си мислят, че вече знаят всичко и няма какво ново да научат. Така, че попитай се кой си ти всъщност?
цитирай
9. victoriavselena - До Ваниони
03.01.2009 07:44
Това, което те притеснява е " разговор с прекрасни жени". Чудесно - значи разговор с непрекрасни жени не те притеснява? Това, че говориш с мен без притеснения, значи ли че си ме сложил в графата "непрекрасни жени"?:(
това беше шега, но е факт, че с мен пишеш свободно, въпреки, че харесваш написаното и ти е интересно, което значи че харесваш как аз мисля, т.е. ТИ РЕШАВАШ КОЯ ЖЕНА Е ПРЕКРАСНА, Т.Е. КОГА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ И КОГА НЕ?
И това е е прекрасността на част от жените, а намеренията ти спрямо нея.
цитирай
10. neptunche - И аз
03.01.2009 15:26
ще очаквам продължението :)
цитирай
11. vanioni - Ха:)
03.01.2009 16:06
Това е така само защото не са пред мене дълбоките ти очи, защот не съм пленен от косата ти, защото не съм се самовкарал във филма с тебе и тогава ела да ме видиш и най-вече да ме чуеш какъв ставам! Не ти трябва:))))
цитирай
12. victoriavselena - Това, което ми казваш е,
03.01.2009 17:50
че когато една жена те привлича физически и ти започваш да фантазираш за нея, те притеснява и те обърква? И какво става - не знаеш как да продължиш към целта? Объркват ти се мислите и ти казваш неща, които не би искал, правиш неща, за които после съжаляваш и т.н.?
Това, за което трябва да се тернираш е как да запазищ самообладание и да бъдеш верен на себе си и в положение на високо напрежение.
В спорта как си се справял, когато си бил много амбициран и си искал силно да стигнеш победата? Кои твои качества си задействал, за да останеш съсредоточен и да постигнеш целта си?
цитирай
13. victoriavselena - До Ваниони
03.01.2009 17:56
Препоръчвам ти нещо
http://victoriavselena.blog.bg/viewpost.php?id=210116
цитирай
14. vanioni - :)
04.01.2009 12:17
За пореден път просто ме оставяш без думи, Блягодаря Ти!!
Великолепна си, много ми помогна:)
цитирай
15. victoriavselena - благодаря ти
04.01.2009 13:22
за хубавите думи, събуждаш суетата и егото ми :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556461
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697